Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá 9:00 - 17:00 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 800 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
  • Štítky blogu

Potřebujete poradit?

Stanislav Šimánek
Stanislav Šimánek
+420 775 655 133 (Po-Pá 9:00 - 17:00 hod.)
08.11.2022

Jak správně nalít víno a neztrapnit se?

Etiketa nalévání vína:

Nechci strašit, že listopad už jsou takové malé Vánoce, ale znáte to. Času dost a zároveň málo – advent klepe na dveře! Je čas naplánovat nejrůznější večírky, firemní party a rodinné srazy ještě předtím, než přijde Ježíšek. Ať se to všechno stihne včas, že jo.

Na seznamu odškrtnout úkoly

Zajistit občerstvení, výzdobu a nápoje. Víno patří k nejoblíbenějším mokům na světě, proto většinou nechybí na žádné oslavě. Jeho popíjení se však liší od konzumace jiných oblíbených alko i nealko drinků. Pro naše chuťové pohárky je to zkrátka obřad, který se řadí ke gurmánským zážitkům. Abychom si víno co nejlépe vychutnali (a abychom se neztrapnili třeba před šéfem 😊), je nutné postupovat podle určitých pravidel.

Tak až si ze seznamu odškrtnete poslední splněný úkol v souvislosti s pořádáním společenské akce, přidejte si ještě políčko s vinnou etiketou. Protože dolévání zleva nebo zprava opravdu není šumák. A třeba špatné držení sklenice hrozí pěkným faux pas.

Josef Dockner říká o víně, že…

Víno dokáže jako jeden z málo „getrenků“ (Getränk-něm. nápoj, pozn. redakce) navodit pocit exkluzivity, přepychu a rozkoše zároveň. Je však třeba dodržet určité postupy, abychom výše zmíněné podpořili.

 

1. Prezentace vína hraje velkou roli

Je libo bílá, růžová, červená nebo rovnou oceněná vína? Preferujete sladší nebo raději suché odrůdy? Zamilovali jste se do archivních vín? Nezapomeňte, že ať už jste v restauraci, na oslavě, ve vinárně nebo kdekoliv jinde, víno vždy objednává hostitel.

Pokud je víno pro danou příležitost vybrané, je třeba ho představit ještě před otevřením a naléváním. Ideálně oznámíme název, ročník, odrůdu a původ. Láhev držíme vždy tak, aby byla zřetelně vidět etiketa vína, poté přejdeme k otevření láhve.

Představuji vám Riesling Ried Rosengarten DAC 2020

Nedá mi to, abych vás neseznámil s tímto fantastickým vínem, jedním z vlajkových lodí celého vinařství Josef Dockner. Pyšní se totiž nádhernými ovocnými tóny těch nejzralejších meruněk, je lehce minerální, velmi jemný a hodně oblíbený nejen v Rakousku, ale i v naší vlasti. Z nabídky vinařství Josef Dockner je to nejprodávanější víno a já ho velmi rád doporučuji.

Mladá vína ryzlinku obecně vykazují okouzlující ovocnost a kořenitost a často se svojí zralostí vyvinou ve velká komplexní vína. Aroma peckovin broskve, meruňky a exotického ovoce si zamilují odborníci i běžní spotřebitelé. Oblíbené vinařské oblasti Kremstal a Wachau charakterizují vína minerální notou připomínající břidlici. Najdeme zde vysokou spraš a bílý písek, a to je skvělé terroir pro velmi jemný, elegantní rakouské víno Riesling Ried Rosengarten Josef Dockner.

 

2. Náležitá teplota i sklenice  - základ ke správnému servírování vína

Pokud nevíme, jaké víno servírujeme, nemůžeme zvolit ideální teplotu ani vybrat vhodnou sklenici.  A to by mohl být trapas hned takhle na začátku. Správná teplota vína a dobře vybraná sklenice totiž podtrhnou maximální chuť a prožitek nejen z vína, ale i z celé akce.

Jak správně držet sklenici vína?

Nedílnou součástí popíjení vína by měla být i znalost etikety. Říká se, že sklenku je vždy slušné a žádoucí držet za stopku, nikoliv za samotnou číši. Držení vína má totiž svá pevná pravidla, na to se ve společnosti, bohužel, často zapomíná. Skutečný znalec vín se pozná už jen tím, že ví, jak sklenici s vínem správně držet.

Sklenici na víno proto vždy držíme za stopku: Hlavním důvodem především je, že svíráním sklenice v dlani víno zahříváme. Takové nesprávné držení sklenice může pak zbytečně změnit jeho chuť a zkazit vám požitek z něj.

  • Červené víno se vždy pije z širší, buclaté sklenky, kam se dostane více kyslíku, podává se při teplotě 16 až 18°C. U červeného vína držíme sklenku téměř u jejího dna, v horní části stopky, protože je širší.

  • Bílé i růžové víno se nalévá do menší sklenice ve tvaru tulipánu s delší nožkou. Sklenice mají užší tvar a baňaté tělo, čímž může docházet k správné aromatičnosti látek. Podává se při teplotě 10 až 12°C. Sklenku uchopíme vždy uprostřed.

  • Sekt se podává v dlouhé štíhlé sklence neboli flétně, která uchová déle jeho perlení, je chlazen asi na 5°C.

  • Šampaňské držíme v ruce za spodní část stopky. Pokud máme šampańské s ovocem, podává se ve sklenkách širokých, mělkých, otevřených, s dlouhou stopkou. Správně se má servírovat při teplotě 8 – 12°C.

Obecně také platí pravidlo. Že čím je nápoj chladnější, tím níže za stopku jej držíme.

3. Vše správně vybráno, představeno, je čas nalévat

S lahví bychom neměli nikam odcházet (třeba pro vývrtku 😊). Měli bychom ji otevřít pěkně před očima hostů. Věděli jste, že rychlé vytažení zátky může způsobit prudké vniknutí vzduchu do lahve a tím negativně ovlivnit hodnotu vína? Proto ji otevíráme s největší opatrností. Nyní je vhodné víno ochutnat a přesvědčit se, že je v pořádku. Hned v poté vyzveme nejstaršího, významného hosta nebo objednávajícího k degustaci. Pokud víno schválí, můžeme ho podávat i ostatním hostům.

K jádru pudla. Jak se nalévá víno?

Pokud jsme došli až k tomuto bodu a dosud nedostali žádný černý puntík, máme už skoro vyhráno, že k trapasu s vínem na naší oslavě nedojde. Dodržíme však i v tomto bodě etiketu. Víno podáváme vždy z pravé strany stolovníka. Dále postupujeme dle pohlaví – přednost mají ženy a také hosté dříve narození. Pochopitelně sobě nalijeme naposledy.

Co když zbyde?

Pokud v lahvi ještě zbyde víno, nepokoušejme se ji znovu uzavřít a udržujme ji v ideálních podmínkách až do dalšího servírování. V průběhu večírku může samozřejmě dojít také ke změně podávaného vína. V tom případě je vhodná i výměna skla. S podáváním nové sklenice vína jiného druhu a barvy se nedoporučuje sklízet nedopité sklenice vína. Tím ponecháme oslavencům prostor, aby si společenský nápoj v klidu vychutnali.

Ať už bude na vašem večírku dominovat jakékoliv rakouské víno Riesling (Ryzlink) nebo jiná odrůda, věřím, že si při jeho nalévání ostudu neutrhnete. A nebo si dopřejte jablečný štrůdl z rakouského Veltlínského vína, který mám moc rád.

Chuťovým pohárkům zdar a pevné nervy v předvánočním čase,

přeje váš Standa.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Buďte první, kdo se dozví o akcích. Můžete se kdykoli odhlásit. Zasílám jednou měsíc.

Osobám mladším 18 let alkohol neprodáváme. Pokud vám ještě nebylo 18 let, vyzkoušejte fantastické 100% přírodní ovocné mošty.

Proč vybrat u mě?
  • Doprava po ČR - ZDARMA
  • Doprava po SR (Bratislava)

  • Výhradní dodavatel pro ČR
  • 21 let zkušeností
  • Ověřeno zákazníky
  • Veškeré zboží skladem
  • Doručení do 48 h
Kontakty
Stanislav Šimánek
Stanislav Šimánek
(Po-Pá 9:00 - 17:00 hod.)
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz