- Štítky blogu
Potřebujete poradit?

Jablečný štrůdl z rakouského Veltlínského vína
Poslední letní dny se perou s nadcházejícím podzimem a zřejmě prohrávají na plné čáře. Někomu to přijde líto, jinému srdce zaplesá – ne, nepomátl jsem se – já si podzim přece docela užívám! Příjemné popíjení kvalitního vína (u mě teď aktuálně vítězí vetlínská vína 2021) nepatří jen k letnímu posezení. I podzim má své kouzlo. Třeba u plápolajícího ohně v krbu. A nemusíte u něj zrovna popíjet lahvinku. Pokud jste to ještě nezkusili, dopřejte si víno z Rakouska třeba v lahodném štrůdlu. Vím, o čem mluvím, protože mi ho peče moje milovaná žena každý rok touhle dobou. Aby se mi nestýskalo po létě. :-)
Věděli jste, že ...
rakouské víno Grüner Veltliner Ried Himmelreich bylo oceněno 91 body? Díky půdě s vysokým obsahem vápna je velmi minerální. Chladnější lokalita mu zas dopřává svěžest a jemnou strukturu. Na jazyku vám zatančí lichotivě kořeněné až pepřové tóny. A nejen pro svoji chuť zeleného jablka před ním smekám i v našem podzimního štrůdlu.
Až budete zase v obchodě, přihoďte do košíku:
ingredience na těsto:
- hladkou mouku (budete potřebovat 260 g),
- vejce (do těsta stačí jedno + 1 žloutek na potření),
- slunečnicový olej (1 polévková lžíce),
- řecký bílý jogurt (150 g),
- moučkový cukr na posypání a sůl (špetku).
ingredience na náplň:
- 1 kg jablek, 75 g rozinek a stejného množství třtinového cukru si pak vyrobíte náplň, kterou posypete trochou skořice. A nezapomeňte ještě na vynikající přeliv z 250 ml bílého vína(doporučuji: Grüner Veltliner Ried Himmelreich 2021 nebo Grüner Veltliner Wachau 2021), 4 žloutků a 80 g moučkovéhocukru.
Pusťte se do toho
Dobře promíchejte všechny uvedené suroviny na těsto. Až vám vzniklá hmota nebude lepit, uložte ji alespoň na půl hodiny do lednice. Teď je čas vrhnout se na přípravu náplně. Oloupaná jablka nastrouhejte nahrubo a smíchejte je s cukrem, skořicí a rozinkami. Vyndejte těsto z lednice a ihned se pusťte do jeho vyválení na pomoučené desce. Pak ho společně s náplní zaviňte do štrůdlu. Zatímco se bude z trouby linout úžasná vůně podzimu (pečeme cca 50 min při 180 °C), pusťte se do přípravy přelivu. Ten posune dezert do úplně jiného levelu. Hospodyňky, blýskněte se před tchýní! Když jí štrůdl nakonec přelijete teplým krémem, který jste v nerezové misce šlehaly nad párou ze žloutků, cukru a rakouského veltlínského vína, dobrovolně vám smaže všechny černé puntíky. No fakt, zeptejte se mojí paní. :D
Veltlíny, obzvláště ty zelené, mám moc rád
Hodí se k dennímu stolování a lze je kombinovat se širokou škálou pokrmů. Rakouská mladá vína této odrůdy mi velmi chutnají v kombinaci se studenými masovými mísami a slanými předkrmy. Výborné ladí k omáčkám. A ta vyzrálá zase k mořským rybám. Ale co člověk, to jiná preference, znáte to. Každopádně bych vám chtěl říct, že tradiční oblastí pěstování této odrůdy je právě Rakousko. Týká se převážně vinařských regionů, jako jsou Weinviertel, Kamptal, Donauland, Wachau a Kremstal – tady vnikají i naše kvalitní vína Josef Dockner. Ta už už ode mě dobře znáte.
Vysoce kvalitní rakouská Veltlínská vína tvoří dnes téměř polovinu z celkové plochy vinic u našich jižních sousedů. Jedná se o tradiční moštovou odrůdu určenou právě pro výrobu bílých vín. Je charakteristické pro svoji barvu lipového květu s jemným olivovým odleskem. Z vinic Josefa Docknera si nenechte ujít Grüner Veltliner Ried Himmelreich – pyšní se dokonalou minerální vůní protkanou jemnými ovocnými tóny. Pravidelně ho vozí má paní jako dárek pro svoji tchýni. Asi ví proč.
Hřejivé podzimní dny vám přeje,
Standa