- Štítky blogu
Potřebujete poradit?

Hit letošního léta? Zdravé koktejly ze 100% přírodních ovocných moštů!
Léto v plném proudu, slunečním paprskům lze jen stěží uniknout a vám by právě teď bodl nějaký ten příjemně vychlazený koktejl? Jo, jen škoda, že řídíte… Ale nebojte se! I na vás myslí ve vinařství Josef Dockner, kde vyrábí i lahodné 100% přírodní hroznové mošty a 100% přírodní jablečné mošty. Tyto rakouské mošty si Josef Docker vyrobí sám z vlastního ovoce v okolí Göttweiger Berg. Já osobně jsem jimi tak nadšen (ačkoliv nedám dopustit na svoji večerní dvojku červeného), že jsem se rozhodl sepsat vám tenhle článek.
Znáte rozdíl mezi moštem a džusem?
Pozot, ať se nenapálíte! Mošty a džusy sice sdílejí příbuznou „krev,“ ale to je asi tak vše. Pokud chcete udělat svému zdraví opravdu dobře, rozmyslete si, po kterém produktu sáhnete. A zaměřte se na etikety. Protože znáte to – není všechno zlato, co se třpytí. Čtěte dále.
Jak se vyrábí džus?
Velmi často vznikají džusy z koncentrátu. Ovoce se vylisuje a nechá se z něj odpařit voda (a s ní bohužel i ohromný podíl vitamínů). Šťáva se tímto zahustí a promění v koncentrát. Ten pak procestuje pěkný kus světa, než se dostane k odběratelům, kteří si ho zase pěkně naředí vodou a nestydí se ho prodávat jako 100% šťávu. Ta je však ještě zakonzervována vitamínem C (kyselinou askorbovou) a sterilizována. A tak si popíjíte třeba 100% jablečný džus, jehož ovoce k vám prochází komplikovanou cestou až z Číny. Ta je totiž největším producentem jablečného koncentrátu na světě.
Jak se vyrábí mošt?
Cesta moštu do vaší sklenky je mnohem jednodušší a rychlejší. A hlavně zdravější. Jak to? Rakouské výjimečné mošty si Josef Docker vyrobí sám z vlastního ovoce v okolí Göttweiger Berg. Mošty mají přirozeně zakalenou barvu, do kterého se používají pouze vybrané a to nejzralejší ovoce.
Ovoce je zastudena vylisováno. Poté pasterováno pouze pár sekund tak, aby teplota neprošla bodem varu. Tím se zbaví bakterií a kvasinek, ale zároveň si uchová velkou část vitamínů a minerálů. Ihned se stáčí bez jakékoliv chemie a rovnou putuje k přímému zákazníkovi.
Hit léta 2022
Máte rozmazlené chuťové pohárky jako já? Honí vás mlsná a zároveň si chcete dopřát něco kvalitnějšího než ledovou tříšť z bufetu? Já jsem si hodně oblíbil 100% přírodní jablečný mošt z rakouských vinic Josefa Docknera, protože se do něj používají pouze jejich vybraná jablka a nenajdete v něm žádné konzervanty. A pokud se do vašeho letního osvěžení nesmí dostat ani kapka alkoholu, nebo vám ho tajně upíjejí vaše děti – nealko varianty vás nenechají ve štychu. Možností je mnoho, ale nejdůležitějším elementem, který dodá chuť i vitamíny, je právě ten zdravý ovocný mošt.
A víte, co z něj dělám? Vymyslel jsem si vlastní recept:
Standova jablečná bowle
Připravte si:
- 100% přírodní jablečný mošt Josef Dockner,
- váš oblíbený rum,
- jablečný kompot.
Jablíčka z kompotu nechejte přes noc marinovat v rumu. Poté směs doslaďte šťávou z kompotu a přilijte 100% přírodní jablečný mošt Josef Dockner. Moji hosté většinou ocení moštu více – bowle má pak méně alkoholu, ale o to zrádněji dopadají konce našich oslav.
A protože už jsem ve věku, kdy se oslavy málokdy obejdou bez dětí, vymyslel jsem koktejl i pro ně. Je lahodný i zdravý, což ocení hlavně mé kamarádky/maminky:
Synovo šťavnatý Budulínek
Budete potřebovat:
- 100% přírodní hroznový mošt Josef Dockner,
- 1 PL želatiny,
- 4 žloutky z domácích vajec,
- 4 bílky z domácích vajec,
- 250 ml smetany ke šlehání
- kousky oblíbeného ovoce.
Želatinu namočte a rozpusťte ve 100% přírodním hroznovém moštu Josef Dockner. Mezitím si našlehejte žloutky s cukrem. Přidejte ušlehanou šlehačku, sníh z bílků a vše zamíchejte. Na závěr ozdobte ovocem a naplňte do veselých plastových mističek nebo kelímků. A lumpíci už nebudou upíjet z vašeho drinku! :-)
Koktejlům zdar a krásný zbytek léta!
Váš Standa